Snakk med en bibliotekar!

Snakk med en bibliotekar!

De som roper på mer formidling, bør vokte seg for å forveksle bibliotekaren med utlånsautomaten.

«Det er veldig vanskelig å konkurrere med de store kommersielle kreftene, og det er enda vanskeligere å trenge gjennom de voksnes nostalgiske minner om sin egen lesning som barn, så det vil vi gjøre noe med.» Det sier Vera Mikalsen til nettstedet nbuforfattere.no. Hun uttaler seg på vegne av aksjonsgruppa Bokbanden, med tilknytning til forfatterstudiet ved Norsk barnebokinstitutt.

Erik Fosnes Hansen, forfatter og medlem av Kulturrådet, var inne på mye av det samme i en kronikk i Aftenposten (14.06.2012): «Fra både forfattere og fra redaksjonshold hevdes det at det har gått fra vanskelig til nesten umulig å synliggjøre bøker som faller utenfor mainstream, men som holder høy kvalitet, og som bare for et tiår tilbake ville ha hatt bedre muligheter til å nå et større publikum enn i dag.»

Bibliotekar Gjertrud Øvland
(Foto: Kristin Havstad)

Alle roper på mer formidling. Fosnes Hansen mener særlig bibliotekene bør bli flinkere til å formidle kulturfondbøker, de som er kjøpt inn gjennom Kulturrådets innkjøpsordning. Eva Rogneflåten, rådgiver for formidlingsseksjonen i Nasjonalbiblioteket, sier til Aftenposten (31.07.2012): «Det er ikke alle som er like flinke til å formidle, og noen er usikre på hva det innebærer å formidle nettopp kulturfondbøkene.»

Jasså?

Snakk med en bibliotekar, og du vil oppleve formidling – også av bøker som aldri kommer til å nå verken salgstoppen eller utlånstoppen. De som roper på mer formidling, bør vokte seg for å forveksle bibliotekaren med utlånsautomaten.

Dessverre har ropene om mer formidling nærmest overdøvet sommerens NM i litteraturformidling, arrangert for første gang av Agder bibliotek og kulturformidling i Arendal. De 14 deltakerne representerte alt fra teatergrupper, fortellernettverk, lesesirkler, kulturbedrifter til folkebibliotek. Best til å formidle var Gjertrud Øvland fra Oslo. Hun er så klart barnebibliotekar. Vi gratulerer! Bloggen hennes heter «Den store stygge bloggen om barnebøker».

Guri Fjeldberg

Født 1969. Frilanser. Utdanna journalist, norsklærer og vaktmester. Anmelder også fast for Aftenposten, tidligere 20 år for Bergens Tidende. Har skrevet anbefalingsguiden «101. De beste barnebøkene 2005-2015». Kåret til Årets litteraturkritiker i 2015. Foto: Solvor Nærland