Sølekake-perfeksjonisme

Sølekake-perfeksjonisme

Boktittel: Sølekaker til hverdag og fest

Forfatter: Kristin Sauge

Illustratør: Veslemøy Vråskar

Forlag: Jøss

Årstall: 2016

Antall sider: 160

Hvordan trylle frem «sølebakverk» med en så stor grad av realisme at det nesten ikke er mulig å skille skitt fra kanel? Kokeboken Sølekaker til hverdag og fest tilbyr perfeksjon til sølekopper.

Barn gjør det, voksne i mindre grad: lager kaker av søle, jord, blomster, gress og sneiper. Sølekakemaking à la Sølekaker til hverdag og fest er seriøst, skikkelig seriøst. Her er det ikke snakk om å leke sølekakelaging, sølekakeutførelsen er selve poenget. Konseptet kake av blautaskit er tatt helt ut.

pavlovaFarvel til sølekake-imperfeksjonisme og velkommen til fullkomne etterligninger utført med minutiøs realisme, så naturtro at en villig lar seg forføre. Ikke så virkelige som kopiene av restaurantens matretter i plast en kan finne som visuelle, tredimensjonale menyer i Japan, men likevel virkelige nok til å la seg friste til å strekke ut fingrene for å stryke av en smaksprøve eller føre nesen tett inntil for en luktprøve. Med innføringen av luktesansen blir det hele avslørt. Den umiskjennelige og for en søt tann uimotståelige lukten av ferskt bakverk, viker tilbake for lukten av jord, tre, blomster og døde fluer. Fortryllelsen brytes og avsløringen er komplett. Spørsmålet er om leser og potensiell sølekakemaker har sansen for dette sceneskiftet, eller ei.

På dannelesesreise fra uvøren sølekopp til dreven sølekonditor

Sølekaker til hverdag og fest er bygget opp som en kokebok med respekt for seg selv, for leserne og for sølekakemakerfaget. I tur og orden innføres vi i bruk av redskap, råvarer (med vekt på hovedingrediensene sand, jord og sagflis), preparering av ingredienser, konstruksjon, pynting og servering.

bryllup

48 oppskrifter er illustrert med foto av ferdige søleverk-kreasjoner, stylet i tråd med tidens trendy design- og gourmetmagasiner. Flertallet av bokens matoppslag er dyppet i en fargeskala fra dyp mørk via gråblå til lysegrå, komplettert av bilder av hverdag- og festkledde barn med og uten søle. Lekkert og innbydende for øyet.

Grundig, interessant og med humor innføres leserne i sølekakeverdens suksess – å balansere forholdet vekt og masse, og å være observant når det kommer til bruk og innhøsting av råvarer i natur og innen hjemmets fire vegger. Boken foreslår nemlig også bruk av innendørs, organisk restmateriale.

En vesentlig råvare i rettene «Cupcake med hybelkaninfrosting» og «Kakao med hybelkaninkrem» er nettopp hybelkaniner. Krem, glasur og hybelkanin deler ganske enkelt visuelt slektskap. Perfeksjonert fiksjon trumfer «the real thing» og ubehagelige assosiasjoner som «flimrende fluevinger i svelget« er ikke på agendaen. Leken som riktignok foregår innen svært så realistiske rammer og med en handling lagt til virkeligheten, er jo tross alt bare på liksom.

hybelkanin

Sølekakemakeri som formingsaktivitet

Hvilke rammer setter Sølekaker til hverdag og fest for liksomleken? Boken bestreber seg på å vise hvordan en kan bli en bedre sølekakebaker. Ikke bare hvordan en konstruktivt kan få en sølekake i flere etasjer til å holde seg oppreist, men også hvordan en lager naturtro og pene sølekaker. Boken imponerer med sine kreasjoner – passende for barn og voksne med tålmodighet, evne til å planlegge og ambisjoner om et perfekt sluttresultat. Bokens hensikt er dessuten å løfte frem sølekakemaking som formingsaktivitet med plussgodene økt utendørsliv, mindre skjermbruk og samhandling med andre barn og lekne voksne. Inspirert av barns leketradisjoner fremheves perfeksjonspotensialet i denne aktiviteten. Du leker ikke sølekakebaker, du er sølekakebaker. En lager ikke på liksom, men skaper høyst realistiske sølekakeverk med mål om å passere som virkelige bakverk.

barn-ute

Virkelighetens sølekakemakeri er imidlertid som kjent ikke bare knyttet til matlagingslek, ei heller til at det en lager i leken må ligne mest mulig på virkelighetens forbilde. Organisk materiale som jord, vann og sand kan bli til det meste: sandslott, store veianlegg og sølehoppedammer. Vesentlig for aktiviteten er at den er stedsspesifikk, skjer utendørs og utmerker seg ved at en både bygger opp og river ned, gjerne for egen eller andres hånd og fot, eller ved at vær og vind griper inn. Tenk på Pippi, som i sitt bursdagskalas riktignok lager virkelige kaker, men som selvsagt også bryter regelen «ikke lek med maten». Ødeleggelseslysten griper inn og kakekrigen er i gang – fascinasjonen over det å grise seg til i sine beste finklær. Pippi mestrer kunsten å leve virkelig på liksom, og omvendt, liksomvirkelig.

Hvor ble det av ødeleggelsen?

Også Sølekaker til hverdag og fest hegner om retten til «å lage, å pynte – og å ødelegge». Boken viser deg hvordan du lager og pynter, men til tross for lovnader om nedriving, savnes «å ødelegge». Kanskje ikke så rart når et vesentlig poeng er å gjøre søleverkene mer bestandige, å lære triks om hvordan få dem til å vare. Er det her konflikten mellom liksomleken og formingsaktiviteten møter hverandre i døren? Når stoltheten over hva en har fått til er viktigere enn frydefullt eller bekymringsløst å overlate sitt lekeverk til skjebnen?

flue

Sølekaker til hverdag og fest inneholder humoristiske ordspill, absurditeter og bruk av uventede ingredienser. Boken skaper nysgjerrighet og lyst til å prøve seg som sølekakebaker. Den er full av flotte bilder av pene sølekakekreasjoner – litt for pene, litt for perfekte og litt for like sine virkelige forelegg. Tenk på mulighetene i det å lage uventede og annerledes sølekaker. Å utforske sølekakemakerens mulighet til å lage noe som overgår virkelighetens kaker. For det er jo det sølekakemakeriet egentlig er, noe mer enn jakten på å mestre den perfekte kake.

 

barn-sole

 

Annette Marandon