Spennende og smidig

Spennende og smidig

Boktittel: Styrke – Karanagalaksen, log I

Forfatter: Cecilie Eken

Forlag: Høst & Søn

Årstall: 2018

NOMINERT TIL NORDISK RÅDS PRIS: Styrke er en vellykket blanding av science fiction og fantasy, der tankene går til både norrøne myter og Harry Potter.

Cecilie Eken feiret nylig sitt fem og tyvende års forfatterjubileum. Hun har skrevet innenfor mange sjangre og for alle aldersgrupper. Hennes produksjon omfatter fantasy og billedbøker, noveller og teaterstykker. Hun er en prisbelønt barne- og ungdomsbokforfatter, og innstilt til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2019 for sin roman Styrke – Karanagalaksen, log I.

Loggboka

Romanen Styrke er delt inn i 27 opptegnelser i loggboka, forfattet av Saga Sølvisdatter, adressert til forbundsplaneten Navara/cordonizi romhavn. Saga befinner seg i romskipet Brimdir, hun svever i rommet uten kontroll over det ødelagte skipet, uten orientering, uten kommunikasjon med andre mennesker og snart uten proviant og oksygen. I den tilstanden skriver hun sin loggbok, hvor hun gjennomgår bakgrunnen til denne situasjonen hun er havnet i og som har bare én mulig utgang.

Saga er datteren til høvedsmannen på Hvitøy. Hvitøy er en av planetene i Karana-galaksen som består av 193 planeter, hver og én med sin natur og kultur. Hvitøyas natur består for eksempel av store motsetninger, snø- og isdekke på den ene siden, og vakre skoger og marker på den annen, og det inntreffer store og plutselige temperatursvingninger på planeten. Navara er frodig, og varm bris gjør planeten meget behagelig. Der bor Sagas mor. Kamenia er stort sett gold ørken, den har bare én naturresurs, stjernestein, som er en kostbar og etterspurt energikilde. Forbundet behandler planetene under samlet lov og pakt om gjensidig respekt, som sikrer fredelig handel og kommunikasjon.

Fra Kamenia kommer fyrsten Almaz uventet med sine to sønner og sin private hær, tar Sagas far som fange og henne som gissel, og bryter dermed Forbundets lov om fred mellom planetene. Fyrsten presenterer sin plan som innebærer at Saga, 16 år gammel, skal giftes med en av hans sønner, og da kan ingen protestere mot hans forening av planetenes styre. Han og hans menn går til angrep ved første motstand, overtar makten og holder Høvedsmannen og hans datter som fanger. Etter som Saga blir videre kjent med Almaz’ planer innser hun at hun må flykte, koste hva det koste vil.

Sjangerblanding

Styrke er en blanding av science fiction og fantasy. Ortodokse fantasyforfattere, som J.R.R. Tolkien, godkjente ikke en blanding av «høy» og «lav» fantasy. Den lave fantasyen var en fortelling som ikke ville gi slipp på den gjenkjennelige virkeligheten og ta skrittet over i den rene fantasyen.

I Styrke er galaksen Karana et konstruert samfunn. Urgamle vesener, halv-guder kalt de reisende, har delt ressurser og goder mellom planetene, og satt regler for galaksens beboere. I Sagas verden finnes det norrøn mytologi og forne kvad, men også datamaskiner og avansert teknologi. Sagas venner heter Njal, Thorfinn og Idun.

Cecilie Eken beveger seg smidig mellom disse ulike verdenene og tillater de aristokratiske ungdommene, Saga og fyrstens sønner, å ri mytologiske hester med åtte bein i farlige og spennende flyturer. Jeg har ingenting imot en slik blanding av norrøne myter og Harry Potter hvis det fungerer, og det gjør det i dette tilfellet.

Styrkene

De fleste på Hvitøy er ikke utstyrt med andre egenskaper enn hverdagsmennesket er i besittelse av, men det finnes noen som har fått overmenneskelige evner som adskiller dem fra resten av samfunnet. «Nogle kan stilne en storm eller dysse en ild til ro, nogle kan helbrede eller finde, løsne det bundne, åbne det lukkede og skelne sandhed fra løgn.» Saga har ingen slike evner, men noen av hennes mentorer har det. Da hun finner ut av hva fyrsten virkelig er ute etter på Hvitøy, vet hun at han må stoppes.

Hennes trofaste venner er blitt tatt som fanger og brukt som forsøksdyr. Det er bokas svakeste punkt, for der blandes science fiction og fantasy på en lite troverdig måte. «Hard core» science fiction nedlegger mye arbeid i det vitenskapelige plottet, men det virker ikke sannsynlig at fyrsten en gang ville prøve å overføre Hvitøyingenes magiske styrke til seg og sine sønner via moderne medisin…

Saga gjennomfører en halsbrekkende flukt med livet som innsats for å berge sine venner, og til slutt får hun den styrken som hun manglet for å kunne snu og reise tilbake for hevn. Men Saga er ingen super-woman.

Sterke jenter

I vår tid er dystopier og post-apokalyptiske romaner og filmer for ungdommer blitt enormt populære, især hvis de har en kvinnelig protagonist. Når sosiale strukturer bryter sammen, kan folk som før var utestengt få makt og innflytelse i kraft av enestående egenskaper eller styrke som kan gjøre dem i stand til å lede revolusjonen. Feminister har tatt godt imot sience fiction og fantasyromaner av den grunn. Disse sjangrene kan stille kritiske spørsmål til kvinnenes rolle og stilling i et iscenesatt, imaginært samfunn. Forfattere som Ursula le Guin og Margaret Atwood har bidratt til slike eksperimenter, det samme har Suzanne Collins gjort.

Isabel Santaularia har likevel noe for seg i artikkelen «’Typescript of the Second Origin’ and Current YA Dystopian and Post-Apocalypse Fiction in English: Prefiguring the Female Hero» når hun sier at det er ikke nok for en jente å fremstå som super-woman for å bli et forbilde for unge voksne jenter. Slik beveger man seg bare fra den ene stereotypen til den andre. Santaularia er bekymret for at de populære dystopiene som Veronica Roths Divergent-serie og Moira Youngs Dustlands-serie, som begge er blitt filmatiserte, ender med protagonistenes nederlag: Jentene dør eller ender med å trekke seg tilbake til ekteskap og morsrolle. Forfatterne kan tydeligvis ikke forestille seg hvordan jentene kan bli ledere med makt og autoritet til å styre et samfunn.

Hva venter Saga?

Saga i romanen Styrke er en vanlig ungdom som blir utsatt for vold og angrep, tortur og mordforsøk, men hun kjemper og modnes. Boka er så spennende at jeg ikke kunne legge den fra meg – men verket er ikke ferdig skrevet. Styrke er første bok i en trilogi. Det sies i Nordisk råd-komiteens innstilling til boka at den likevel utgjør et selvstendig verk – men det kan diskuteres. Det finnes en del løse ender som sikkert blir nøstet opp i kommende bøker om Saga Sølvisdatter.

Selv gleder jeg meg til å lese mer om henne.

 

Dagný Kristjánsdóttir