Språklek og godmodig tøys med de voksne

Språklek og godmodig tøys med de voksne

Boktittel: Hva gjør de dagen lang?

Forfatter: Ellisiv Solskinnsbakk

Illustratør: Endre Skandfer

Forlag: Cappelen Damm

Årstall: 2014

Antall sider: 34

Hva gjør de voksne dagen lang? Det får barna høre om i humoristiske dikt med livlige illustrasjoner. Forhåpentligvis formidlet av en voksen.

Kjent spørsmål

I løpet av en dag er barn og foreldre normalt sett adskilt i mange timer. Hvorfor? Det er et kjent spørsmål for mange barn og foreldre, og heller ikke ukjent i barnelitteraturen. Denne humørfylte boka vil gi barna svaret på en leken måte, og attpåtil på rim.

Duoen Ellisiv Solskisint mannnnsbakk og Endre Skandfer bør ha gode forutsetninger for et tett og godt samarbeid – de er gift og har barn sammen. Solskinnsbakk er utdannet radiojournalist og debuterer med denne boka, Endre Skandfer er illustratør og animatør og har tidligere jobbet med blant annet Dunderly-universet. Illustrasjonene er tvers igjennom humørfylte, både i strek og farger. Skandfer bruker en karikert, tegneserieaktig stil, og sparer ikke på virkemidlene. Se bare på sinte barnehage-Petter og den livredde gutten. Overdrivelsen ufarliggjør og latterliggjør.

Skandfer er heller ikke redd for å bruke farger, han bruker et stort spekter av farger, men særlig de «glade» – gult, rosa, rødt. Tegneseriestilen gir boka et tidløst preg, og forsiden har noe nostalgisk, Travelby-aktig over seg. Illustrasjonene har fått god plass og kler innholdet og formen godt, tekst og bilder virker sammen i et vellykket hele. Budskapet er ukomplisert: tøys, moro og overdrivelser.

Mer eller mindre realistiske yrker

Teksten består av dikt om ulike folk (og en hund) og jobbene deres, rammet inn av en gjenkjennelig innledning og en tydelig og oppsummerende avslutning. Diktene har ulike antall vers, og ulike rytmer og rim. Her går lekenhet og innhold før reglmessighet og strenghet, og det fungerer aldeles utmerket. I diktene møter vi blant annet en sykkelfikser, en sprudlejente, en taggefjerner, aktivister, en barnehagelærer og skurkene Britt og Kjell. I tillegg får vi også møte en førerhund. Dette er altså ikke en realistisk framstilling av yrker man kan velge, men saftige, gjerne litt groteske framstillinger av de voksne, for eksempel slik:

baby jordmorJordmor Roger er unik

liker klipping, blod og skrik.

Når babyene kommer ut,

er han klar med saks og klut.

 

Babyer har navlesnor

ut fra magen, inn til mor.

og når babyen er ute:

Først et klipp – så en knute

Roger er så flink med knuter,

navler blir til blomster-tuter.

Og hvis DU har blomster-tut,

var han der da du kom ut.

Helhet

Flere steder henvender forfatteren seg til barneleseren, som i den oppsummerende og varme slutten:

Vil du jobbe inn, ute?

Nedi sjøen, oppå land?

Vil du være sjefen,

eller vise sjefen hva du kan?

 

Når du kommer hjem om kvelden,

er det beste du kan ha:

Noen som gir gode klemmer

og en jobb som gjør deg glad.

 

Solskinnsbakk har som regel et godt poeng på slutten av hvert dikt, det gjør at hvert oppslag fungerer som en helhet. Rammen med innledning og avslutning gjør også at hele boka henger godt sammen. Det forfatteren mangler av rutine og stringens, tas igjen i godt monn av en morsom fortellerstemme på barnas nivå og denne helheten. Boka bør tas imot på sine egne premisser – uhøytidelig språklek og godmodig tøysing med voksne.

Dikt for dagens barn

Diktbøker for barn er sjelden på bestselgerlistene. Foreldre og lærere formidler ofte klassikere, som Inger Hagerup og Andre Bjerke. Det er vel og bra, men dikt for dagens barn bør få nå målgruppa si. Dikt tar ikke lang tid å lese, disse er morsomme og fungerer utmerket å dele ved sengekanten eller på fanget. Rim har en naturlig appell til unge tilhørere, og er en kilde til språklæring og glede. Denne boka er takknemlig å formidle og bør finne veien til mange førskolebarn.

Linn T. Sunne

Født 1971. Forfatter, kritiker, lærer, bibliotekar og politiker. Master i bibliotek- og informasjonsvitenskap og i offentlig administrasjon og ledelse. Skriver skjønnlitteratur for barn og ungdom, sakprosa for barn og læreverk i norsk. Seniorrådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek og varaordfører i Nordre Land. Foto: Julie Pike