Stemt frem til lesernes favoritt

Stemt frem til lesernes favoritt

Over 700 stemmer kom inn da vi i vår julekalender lot leserne stemme på sin beste leseroppelvelse, og den tydelig populære boka Hulder gikk av med seieren. Vi gratulerer forfatter Tonje Tornes med å vunnet avstemningen! Tornes, og Katrine Kirkeby som anmeldte boka, gir bøker til henholdsvis skole og sykehus.

I julekalenderen vi hadde i desember kunne våre lesere stemme på sin favorittbok blant alle bøker vi anmeldte i 2013. Hovedmålet med dette var å finne ut hvem som skulle få donere alle anmeldereksemplarene Barnebokkritikk får tilsendt, til en selvvalgt institusjon eller skole. Det er en glede å meddele at Tonje Tornes’ Hulder gikk av med seieren. Det ærefulle oppdraget med å donere de rundt 300 anmeldereksemplarene ble derfor delt mellom forfatter Tonje Tornes og kritiker Katrine Kirkeby, som har skrevet anmeldelsen av boka.

Underveis i avstemningen så vi aktiv bruk av sosiale media, nyhetsbrev og mobilisering blant venner og bekjente for å samle stemmer blant både forfattere og forlag, og det var flott å se hvor mye oppmerksomhet vi på denne måten kunne få rundt Barnebokkritikks anmeldelser. 


Ferske bøker til skolebiblioteket

Tonje Tornes bor på Tøyen og er aktiv i kampanjen Løft Tøyen, det var derfor et naturlig valg for henne å gi bøkene til Tøyen skole.

Mandag 13. januar var vi på Tøyen skole sammen med Tonje Tornes for å dele ut bøkene til elevene der. Vi fikk møte en tredjeklasse på biblioteket der som mer enn gjerne hjalp til med å pakke ut bøkene.

Tonje Tornes leser nye bøker sammen med tredjeklassinger ved Tøyen skole.

Tonje Tornes leser nye bøker sammen med tredjeklassinger ved Tøyen skole.

Rektor Geir Moen er meget takknemlig for at Tonje Tornes valgte å gi bøkene til akkurat deres skole. De har stort fokus på lesing i alle fag, og alle klasser er innom biblioteket i løpet av uka.

“Bøkene vi får her er en fin blanding av skjønnlitteratur og fakta, og det kan vi bruke til undervisning i flere fag. Vi har et stort utviklingsprosjekt som går på lesing og regning, og jobber med å utvikle videre det vi vet kan inspirere til lesing. Vi bruker biblioteket mye, og skulle gjerne hatt det mer åpent. Vi har også et godt samarbeid med folkebiblioteket her på Tøyen, men det er klart at det er flott å få utvidet boktilbudet også her på skolen.” – Geir Moen, rektor ved Tøyen skole

Tonje Tornes signerer bok til Geir Moen, rektor ved Tøyen skole
Tonje Tornes signerer bok til skolen, her ved rektor Geir Moen

Tonje Tornes forteller at hun har valgt Tøyen skole både fordi det er i hennes nærområde, og det er denne skolen hennes sønn på fem år sogner til, men også særlig fordi dette er en bydel der ekstra ressurser vil komme godt med.

“Tøyen er et fantastisk sted å bo på, men det har sine utfordringer. Blant annet er det mange ressurssvake familier som bor her, og jeg tenkte at nettopp Tøyen skole med barn fra litt vanskelig kår skulle få de nyeste bøkene. Det tar ofte tid før bøker kommer inn på biblioteket, og det er ikke alt som kommer i det hele tatt. Ved å gi denne bokgaven kan vi gi barna et bedre tilbud og utvalg på skolebiblioteket.” – Tonje Tornes

Leseglade gutter på biblioteket på Tøyen skole
Leseglade gutter på biblioteket på Tøyen skole

Nytt lesestoff til Drammen sykehusskole

Kritiker og bibliotekar Katrine Kirkeby jobber i Drammen, og valgte å gi bøkene til sykehusskolen ved Drammen sykehus.

“Jeg valgte Drammen sykehusskole fordi de gjør en kjempeinnsats for barn og ungdom som er innlagt på Drammen sykehus over lengre tid. Alle som har vært på sykehus vet at det ikke er et veldig inspirerende og positivt miljø, og jeg håper derfor noen nye bøker kan bidra til litt sårt tiltrengt adspredelse for barna og ungdommen.”

Ved levering av bøker til sykehusskolen fikk vi møte Susanna på 16 år som  er veldig glad i å lese. Både hun og bokansvarlig lærer Anne Mari Eidal er veldig glad for et slikt tilskudd til skolens lesestoff. 

Elev Susanna (16), og lærer  Anne Mari Eidie ved Drammen sykehusskole
Elev Susanna (16), og lærer Anne Mari Eidie ved Drammen sykehusskole

“Det som er flott med en slik bokgave er at vi får gode ideer om hva som er nytt i barne- og ungdomslitteraturen. Det er også fint fordi det ikke er mye plass i budsjettet til innkjøp av bøker. På skolen har vi i snitt ca fem elever om dagen, men dette er naturlig nok veldig variabelt. Det er viktig å kunne gi dem et godt tilbud, og særlig ungdomsbøker vil bli godt mottatt.”

Bøkene vil bli delt mellom sykehusskolen og barneavdelinga ved sykehuset.

Barne- og ungdomsbøker ble godt mottatt på Sykehusskolen i Drammen
Barne- og ungdomsbøker ble godt mottatt på Sykehusskolen i Drammen

Heder og ære

For de som lurer på hvordan det gikk med sin favorittbok i avstemmingen, vil vi her nevne noen av de andre bøkene som fikk mange stemmer.

På pallen:

1. Hulder av Tonje Tornes

2. Edgar møter dyrene i skogen av Jannicken Lampe

3. Odinsbarn av Siri Pettersen

Høyt opp på lista:

Faen ta skjebnen av John Green

Undervannsgåten av Jørn Lier Horst

Samuel Sekel – Fanget i Pompeii av Tina Trovik

Brune av Håkon Øvreås

Alva og ormekongen av Ingrid Wreden Kåss

Fugl av Lisa Aisato

Gorm er en snill orm av Camilla Kuhn

Sangen om en brukket nese av Arne Svingen

Vi takker alle som har bidratt ved å avgi sin stemme.

Nina Aalstad

One thought on “Stemt frem til lesernes favoritt

Comments are closed.