Store følelser for de aller minste
Boktittel: Vem är arg?
Illustratør: Sina Wirsén
Forlag: Bonnier Carlsen
Årstall: 2005
Høsten 2005 ble en pekebok for første gang nominert til den svenske Brageprisen, «Augustpriset». Den måtte se seg slått av knallsterke Eddie Bolander och jag, men likevel: Stina Wirsén hadde med Vem er arg? løftet pekeboksjangeren opp i det gode selskap. Hun hadde skrevet og tegnet en så annerledes pekebok, at den ikke kunne gå litteratureliten hus forbi.
Den ”nye” pekeboka
Vem er arg? er den andre av totalt fire bøker i en serie, som skal utvides med ytterligere to utgivelser i år. Riktignok snakker vi ikke om de enkleste pekebøkene, de med kun en tegning per side, og tekst begrenset til ensomme ord som «genser» og «tannbørste». Bøkene inneholder en historie, og er dermed beregnet for de litt større, men fortsatt aller yngste leserne.
Spørrende titler
Langt unna Mollys, Thomas’ og Tassens univers har Wirsén skapt fire pekebøker med spørrende titler. Handlingen er enkel, tegningene likeså. Likevel er de annerledes. I stedet for trygge, tradisjonelle og utvetydige illustrasjoner, preges Vem-bøkene av absurde, abstrakte og naivistiske tegninger. Det barnlige uttrykket ligner befriende mer på barns egne tegninger enn fotografiske gjengivelser av virkeligheten. Teksten viser til teddybjørner («naller»), katter og fugler, men de enkle tusjtegningene viser fargerike, klumpete og kreative fantasifigurer. «Teddybjørnene» har lange rosa neser og små ører, kroppen er fargelagt med lysegrønne kruseduller. «Katten» er lysegul, har hoggtenner og rosa hjerte på magen. Mer enn uttrykk for spesielle dyr er de gestaltninger av venner, mor og barn eller bare stor og liten. Til å begynne med er de nesten irriterende uplasserbare, hva er det de egentlig skal forestille?, spør jeg meg selv, også fordi det ofte er vanskelig å skjelne hvilket kjønn og hvilken alder de representerer. Men de sjarmerende karakterene tvinger leseren til å akseptere at de først og fremst ikke skal tolkes ut fra hvem de er, men ut fra hva de sier og ikke minst føler.
Barns følelser
Vem-bøkene blir dermed også nyskapende i forhold til pekebøkenes innhold. For til forskjell fra Thomas og Emmas praktiske orientering til verden rundt seg, har Wirséns figurer også et følelsesmessig register. I Vem er arg? er vi vitne til et vanskelig vennskapsforhold mellom en katt og en teddybjørn (eller strengt tatt; en gul og rosa figur og en brun krusedull-figur). Katten vil være med og leke, men får ikke lov av teddyen. Katten mobber teddyen, teddyen slår katten i hodet med en byggekloss. Snart sitter de gråtende og tafatte begge to. Før siste side har de likevel klart å bli venner igjen, ved hjelp av tilgivelse og humor. I Vem bestämmer? fremstilles utfordringene i maktspillet mellom forelder og barn. Tårer, skjellsord («DUMMA UNGE!») og lange klemmer illustrerer sterke følelser.
– Min ambition är att lyfta fram små barns känslor och att hjälpa dem att sätta ord på dem, att ge dem verktyg att hantera sina känslor och att ge dem böcker att identifiera sig med, forteller Wirsén selv. – Bilar och bollar handlar om att upptäcka världen, men det gör känslor också och de är något mer ursprungligt. [1]
Denne filosofien gjenspeiles også i Wirséns andre barnebøker. I Leka tre (om vanskelighetene ved å være tre venninner) og Små flickor och stora (om en vanskelig men velmenende mamma) er det de følelsesmessige og abstrakte aspektene ved å være barn det handler om.
Språklig samspill
Språket i Wirsens pekebøker er knapt og presist. Bildene og teksten kompletterer hverandre slik de bare kan når samme person har utformet begge deler. Setningene er inviterende og åpne, og inngår i videste forstand i det den amerikanske litteraturprofessoren Ellen Handler Spitz kaller «conversational reading». En antydende og spørrende setning som «Nämen! Va gör nallen nu?» avhenger av kommunikasjon mellom leser, tilhører og tekst/bilde for å gi mening. Barnet kan «lese» i bildet at «nallen» ødelegger det fine tårnet de har bygd sammen, og får dermed anledning til å være aktiv medskaper i fortellingen.
Bøker for en ny generasjon
Vem-serien er bøker for en ny generasjon barn, som leseren kan vokse med allerede fra ett- års alder. Bøkene byr på mange forståelseslag, fra å observere de fiffige fargesammensetningene og det sterke visuelle uttrykket via å skjønne historien og gjenkjenne karakterene til å se humoren i de små detaljene, som et løftet øyebryn eller en flekk av youghurt etter en strevsom frokost. De lar seg utmerket simultanoversette, muligens bortsett fra lett eksotiske fremmedord som «fil» (kulturmelk) og den nevnte nallen. Dessverre er de bare å få tak i i Sverige (derfor inngår de altså i denne spalten og ikke en anmeldelse). Men det vil kanskje forandre seg «inom kort», som de sier over there?
Fotnoter:
[1] Svenska Dagbladet, 23.10.06
Kilder:
Spitz, Ellen Handler: Inside the picture book, Yale University Press, 1999
Wirsén, Stina: Leka tre, Bonnier Carlson, 2005
Wirsén, Stina: Små flickor och stora, Bonnier Carlson, 2004
Wirsén, Stina: Vem bestämmer? , Bonnier Carlson, 2006
Wirsén, Stina: Vem blöder? , Bonnier Carlson, 2006
Wirsén, Stina: Vems byxor? , Bonnier Carlson, 2005
Wirsén, Stina: Vem er arg? , Bonnier Carlson, 2005