Stribust

Stribust

Stribust

Vigdis Rojahn

E. Greens forlag 1961

Ole Peder Moy

En inspirasjon til lek og naturopplevelse Jeg vokste opp på en gård lagt utenfor allfarvei.

En inspirasjon til lek og naturopplevelse

Jeg vokste opp på en gård lagt utenfor allfarvei. Bøker var derfor en kilde til opplevelse av verden utenfor, men også en inspirasjon til å lage en egen fantasiverden. Min tidlige barndom var uten TV-bilder, og illustrasjoner i blader og bøker fikk derfor stor oppmerksomhet.

Tidlig opplevde jeg en tett sammenheng mellom litteratur og lek. De første bøkene jeg fikk var pop-up bøker fra USA. Bøkene kom med Amerika-båten som brakte mine foreldres onkler og tanter på besøk til hjemlandet. Det var et stort øyeblikk å stå på kaia å se det store skipet legge til kai. Langangen ble rigget til og så strømmet passasjerene ned på kaiområdet.

I familieselskapet som fulgte ble det fortalt historier fra det store landet ”over dammen”. Barna hadde da fått sine Amerika-gaver, og det var her leken startet. Jeg husker Hans og Grete og Rødhette og ulven som aktivitetsbøker som bokstavlig talt ble brukt opp.

Men det er Stribust av Vigdis Rojahn som virkelig lagde en bro mellom fantasi og virkelighet for meg. En slags undrende forklaring på hva som virkelig foregikk i skogen rundt gårdsbruket der vi bodde. Min yngre bror og jeg opplevde alltid mye rart når vi vandret ut i skogen eller gikk i meterhøyt gress på jordene som strakte seg ned mot sjøen. Det var på disse utfluktene vi opplevde Stribusts miniatyrverden. Det store i det små. Enten det var edderkopper med kors på ryggen eller skinnende tordivler som karet seg møysommelig fra et sted til et annet. Bustetrollene og Steinsvansene som bodde mellom permene i boka om Stribust lette vi alltid etter. Vi fant dem aldri. Derimot så vi ofte alver som plutselig ble borte i skogbrynet. Bestemor mente at det var turgåere, men det stolte vi ikke helt på.

Stribust var også en stor inspirasjonskilde til eget tegneuttrykk. Mange varianter av troll og svanser ble festet til papiret sammen med alle vepsene som hadde en sentral rolle i boka. Ei bok som egentlig er en koselig liten historie om vennskap, men for meg også ble en håndbok og veileder i det spennende møtet mellom natur og fantasi.

Ole Peder Moy