Sukkersøt virkelighetsflukt

Sukkersøt virkelighetsflukt

Boktittel: Girl Online. Penny har en hemmelighet

Forfatter: Zoe Sugg

Forlag: Aschehoug

Årstall: 2015

Antall sider: 349

Girl Online handler om angstanfall, netthets og dårlige bestevenninner, skrevet på en enkel og tilgjengelig måte. Men blir handlingen for banal? Eller setter boka et søkelys på viktige emner?

Britiske Zoe Sugg, bedre kjent som Youtube-personligheten Zoella, blogger om sminke, klær og livsstil, men også om å slite med panikkanfall og angst. For øyeblikket har hun over ni millioner følgere på Youtube, og videoene hennes er tilsammen sett mer enn 564 millioner ganger. Zoella er flere ganger kåret til årets blogger i England, og hennes bestselgende debutroman fra 2014, Girl Online. Penny har en hemmelighet, er nå oversatt til norsk.

Kjærlighet i New York

Utgangspunktet for romanen er selvbiografisk, selv om forfatteren avviser at det gjelder resten av handlingen. Hovedpersonen Penny bestemmer seg for å blogge anonymt fordi hun gjerne vil sette ord på alt hun har inni seg, men ikke tør å si høyt. På bloggen kan hun være helt ærlig omkring pinlige episoder på skolen (og dem er det mange av), netthets, et dalende venninneforhold og angst. Hun får raskt mange følgere fordi hun er så ærlig, og mange skriver at de kjenner seg igjen i bloggen, og at det hjelper å lese den. Penny blir overveldet og rørt over støtten fra leserne; de hjelper også henne.

Moren til Penny jobber som bryllupsplanlegger, og tar med seg hele familien da hun får et oppdrag i New York rett før jul. I New York treffer Penny kjekkasen Noah. Møtet deres er romantisk på nivå med disneyfilmer: Noah er den usannsynlig perfekte drømmeprinsen, eller med Pennys ord: en «sykt digg rockegud fra New York». Da han inviterer henne med på piknik i måneskinnet, på en hemmelig takterrasse, blir romanen – og romansen – sukkersøt og virkelighetsfjern. Dialogene, meldingene de sender hverandre og generelt hele Noah virker for oppdiktet, selv for fiksjonen. Det viser seg etterhvert at han ikke var helt perfekt likevel, og hemmelighetene hans gir Penny et problem av dimensjoner hun ikke kunne drømme om. Tragedien topper seg når følgerne fra bloggen også vender henne ryggen, og bestevennen Elliot ikke vil treffe henne.

Lett om det tunge

Dagens ungdomslitteratur blir ofte karakterisert som alvorlig og mørk. Død, sykdom eller psykiske lidelser er et gjennomgangstema. Dette skaper sjeldent feelgood-stemning. Resultatet gjør Girl Online til en bok som kan oppleves som både banal og relevant. Zoe Sugg tar opp netthets, intriger og angst på en underholdende måte, blandet med sukkersøt, forenklet romantikk. Kjendisstatusen har nok mesteparten av æren for de høye salgstallene – 78.000 eksemplarer første uka – men boken kunne solgt på egen hånd også.

Jeg måtte spørre meg selv flere ganger om innholdet ødelegger for stemningen i boka, om stemningen ødelegger for innholdet, eller om det rett og slett fungerer. Må alle bøker om alvorlige temaer være så alvorlige selv? Kanskje kan denne nå andre lesere enn de dystrere bøkene om samme tema?

Etter en runde på vloggen (videobloggen) til Zoella, blir det tydelig at det er denne boken hun ville skrive. Hun fremstår ved første øyekast som like sukkersøt og positiv som boken. Hun kan snakke engasjert i tjue minutter om en ny foundation hun har prøvd. Til tross for noen åpenbare likheter med forfatter og tidligere blogger Linnéa Myhre, som også har fått stjernestatus via bloggen sin, vært åpen om egne psykiske lidelser og skrevet roman, blir det meningsløst å sammenligne dem. Zoella er blottet for spydigheter av den typen Myhre kommer med, her er det telys og latter og en smittende naivitet og entusiasme.

Zoe Sugg opplevde, i likhet med hovedpersonen Penny, at leserne av bloggen følte seg hjulpet av at hun var åpen om angsten og panikkanfallene. Hun har sagt at hun håper noe av det samme kan skje med leserne av boka. Som et forbilde for mange kan det få stor effekt å være åpen om psykiske problemer. Når noen som tilsynelatende har et perfekt liv og stort sett alltid er lykkelige, forteller om skyggesidene, kan det bli lettere for andre å åpne seg, møte forståelse eller få hjelp til å komme ut av angsten. Girl Online er utvilsomt en lett og sjarmerende fortelling, men flettet sammen med et vitnesbyrd om angst og hvordan man takler det.

Ikke helt alene

Men hvor personlig og ærlig er den egentlig? Det ble mye oppstyr da det i etterkant av utgivelsen begynte å gå rykter om at Zoe Sugg hadde brukt en skyggeskriver. En vanligere praksis enn mange tror, men at det også skulle være nødvendig når forfatteren ellers lever av å skrive selv, har skuffet mange av hennes tilhengere. Forlaget Penguin har også innrømmet at det stemmer at hun ikke skrev boka alene. Til tross for at Sugg både i boken og på bloggen har lagt vekt på at dette er hennes første bok, som hun lenge har drømt om å skrive, har hun nå gått ut og sagt at hun skriver den neste boken kun med hjelp fra redaktøren. At det både på forsiden og baksiden av omslaget på Girl Online blir presisert at det er «den første boken til Zoella» får i lys av dette et større preg av å være et kommersielt prosjekt, mer enn den ærligheten og åpenheten som preger bloggen hennes.

Hilde Strandberg Mugaas