Tambar er et troll og Tambar og harepusene

Tambar er et troll og Tambar og harepusene
Cover image

Tittel: Tambar er et troll
ISBN 9788205396746
Tekst: Tor Åge Bringsværd
Illustrasjoner: Lisa Aisato
32 sider
Gyldendal 2010


Cover image

Tittel: Tambar og harepusene
ISBN 9788205396753
Tekst: Tor Åge Bringsværd
Illustrasjoner: Lisa Aisato
32 sider
Gyldendal 2010


TROLL KAN TEMMES Anmeldt av Mette Moe Når trollene flytter i blokk blir de litt

TROLL KAN TEMMES

Anmeldt av Mette Moe

Når trollene flytter i blokk blir de litt for tamme.

Tor Åge Bringsværd har de siste tiårene etablert seg som småbarnas suverene seriemester. Gjennom hele 24 Karsten og Petra-bøker, kan barn i førskolealder oppleve et univers lagt tett opptil deres egen virkelighet, vel og merke sett gjennom lett idylliserende briller. Det handler om å lære å svømme, å overnatte borte for første gang, å feire bursdag og å tørre å være seg selv, selv når de store guttene erter. Anne Holts illustrasjoner legger seg på samme hverdagsrealistiske linje. Karsten og Petra-bøkene viser verden slik den burde være for alle små, med forståelsesfulle foreldre, aktivt medvirkende besteforeldre og en bestevenn som aldri svikter.

Lek med tanken

Parallelt har Bringsværd vært halvparten av duoen som står bak serien ”Når to skal…”- bøkene. I samarbeid med Tina Solli har han skapt et enkelt gladkonsept basert på barns fabuleringsevne. Også her tas det utgangspunkt i hverdagssituasjoner som å rydde, å gå og legge seg, å besøke bestemor. Med sterke, klare farger og naivistisk strek spinnes tanken rundt hva to geitoster gjør når de går på besøk, eller to krokodiller, eller to cowboyer… Slik lekes det på gjentagende vis gjennom åtte utgivelser om Berte og co, akkompagnert av entusiastiske heiarop fra anmeldere og småbarnsforeldre, som synes det er deilig med litt snert også i bøkene for de minste.

Nytt tilskudd på seriefronten

Derfor knyttes det en viss spenning til forfatterens helt nye serie for aldersgruppen 3–6 år, der det er planlagt i alt seks bøker. Denne gangen har Bringsværd, i samspill med den relativt nyetablerte illustratøren Lisa Aisato, skapt trollgutten Tambar.

Femåringen Tambar bygger lego, går i barnehagen og bor i en helt alminnelig blokk. For familien Dovre lever som folk flest. Det må alle troll i våre dager. Bare bak lukkede dører kan de slippe halene løs og være seg selv. Hver dag må Tambar drikke en svakhetsdrikk og love mamma Dovre å ikke sloss eller vise de andre barna hvor sterk han er. Men det er ikke lett å holde det løftet når noen store gutter oppfører seg bøllete mot Tambars venninne Gurine. I bok nummer to flyttes handlingen ut i skogen. Langt fra folk kan trollene være seg selv uten innblanding, og Tambar, som kan snakke med dyrene, hjelper familien harepus ved å skremme reven til et mer vegetarisk kosthold.

God opptakt – svakt fulgt opp

Ideen om en trollfamilie som lever inkognito er god. I Tambar er et troll avsløres det at trollene er den egentlige norske urbefolkningen som har blitt drevet på flukt av uvitende mennesker. Nå lever de midt i blant oss, og kan gjenkjenne hverandre gjennom det hemmelige tegnet: en liten grankongle på jakkeslaget. Opptakten på serien er derfor eslet til å skape spenning. Den lille leseren innvies i hemmeligheten til familien Dovre, og vil garantert fryde seg når trollungen slipper superkreftene løs på de som fortjener det. Oppfølgeren Tambar og harepusene er imidlertid bygget opp over ganske nøyaktig samme lest, og allerede her begynner konseptet å bli litt oppbrukt, idet reven skremmer harer og Tambar straffer reven.

Trollkitch

Lisa Aisato har et særegent visuelt språk som går på tvers av de fleste tendenser og trender innen norske billedbøker for tiden. Hennes barnebokdebut Mine to oldemødre (2008) som hun også skrev teksten til selv, viser tydelig at Aisato kan kombinere det poetiske og det litt grotesk overdrevne til noe veldig fint og uttrykksfullt. I bøkene om Tambar har illustrasjonene fått en mye mer glossy overflate. Familien Dovre, og da særlig Dovre junior, ser ut som et sånt lykketroll i gummi som man henger på nøkkelknippet, blank og skinnende med store bling-blinkende dukkeøyne. Muligens spiller Aisato på vår populær-kulturelle forestilling om troll, slik de fremstår på postkort og i suvenirbutikker. Disse domestiserte trollene har i hvert fall beveget seg langt fra sitt angivelige opphav dypt inne i fjellene, og er i overkant kitchy for denne leseren.

Konglebokser og trollevolusjon

Men det er annet å glede seg over. Illustratøren har flyttet naturen inn i blokkleiligheten på fiffig vis. Her er bladtapet på veggen og konglemønstrete underbukser på pappan, mens vinden blåser friskt gjennom vinduet med tydelig hilsen fra skogen. I flere av oppslagene fins kreative kompositoriske løsninger som når Tambar ligger i sengen og får familiehistorien presentert som godnatt-fortelling. Over hodet hans vandrer trollene i en slags darwinistisk evolusjonsrekke, og utvikles fra store, hårete skogsvesener, før de på den andre siden spaserer som mennesker inn i storbyen. Slik fanges elegant og symbolsk tekstens forskjellige tidsplan på en forståelig måte for små lesere.

Kult kart
Alle ekte fantasy-serier med respekt for seg selv har oversiktskart på kolofonsidene som viser tekstens univers, med viktige stedsnavn plottet inn. Og det har også bøkene om Tambar, som for å vise at dette er fantastikk for småtasser med dertil enkle beskrivelser av skogen, barnehagen og blokka. I bok nummer to føyes nye steder til på kartet, etter hvert som Tambars radius utvides. Det er en fiks vri som allerede her indikerer tekstenes eventyrtilhørighet.

Veeeldig snille troll
Og det eventyrlige og upolerte kunne med hell vært vektlagt mer i denne serien. For selv om Tambar er et troll, utnyttes ikke de mulighetene som ligger i en slik rufsete karakter fullt ut. Bringsværd er best når han spinner videre på en nyversjon av bergtakingsmyten, og forteller om trollguttens forfedre som var henholdsvis tohodet troll og frivillig fanget prinsesse. I spennet mellom folkedikningen og det moderne livet i leilighet ligger det et fiffig potensiale som ikke bør kludres til av for mye Hakkebakke-moral. Og når reven må spise gulrøtter i stedet for harer, har trollene rett og slett blitt for tamme. Selv for aldersgruppen 3–6 år.

Mette Moe

Født 1970. Allmennlærerudannet med hovedfag i nordisk litteratur fra UiO. Har jobbet som lærer i grunnskolen og videregående skole. Førstelektor i norsk ved grunnskolelærerutdanningen ved OsloMet Storbyuniversitetet. Foto: Syver Reinton