Thomas P. Gutten som hører det andre tenker

Thomas P. Gutten som hører det andre tenker

Boktittel: Thomas P. Gutten som hører det andre tenker

Forfatter: Petter S. Rosenlund

Forlag: NRK Aktivum

Årstall: 2007

Antall sider: 240

Høyspenning nå også i bokform Romanen Thomas P. Gutten som hører det andre tenker er

Høyspenning nå også i bokform

Romanen Thomas P. Gutten som hører det andre tenker er minst like nervepirrende som NRK-serien med samme navn som denne høsten ruller over tv-skjermene. Det er i seg selv ingen dårlig prestasjon, men man kunne likevel ønske at forfatteren brukte sine 240 sider til å formidle noe mer enn det leserne allerede har sett på tv.

I alle kanaler
I løpet av noen få år har gode, gamle NRK forvandlet seg fra en tradisjonell allmennkringkaster til en moderne mediebedrift. Et godt eksempel på nye NRKs merkevarebygging og produktformidling er spenningsfortellingen om Thomas P., 12-åringen som kan høre andre menneskers tanker. Tv-serien Thomas P. vises på NRK1 hver lørdag denne høsten, og på nrk.no har serien sin egen nettside der man kan se bilder, lese resymé av de tidligere episodene og høre fortellingen som lydbok, lest av skuespiller Håvard Bakke. Nå kommer fortellingen om Thomas P. også ut som roman på NRKs eget forlag, NRK Aktivum, og romanen er skrevet av tv-seriens manusforfatter, Petter S. Rosenlund.

Konspirasjoner og tapte foreldre
Handlingen i romanen Thomas P. vil tv-seerne nikke gjenkjennende til. 12 år gamle Thomas og storesøstera Siss mistet foreldrene sine i en bilulykke like etter at Thomas ble født, og de har vokst opp hos to omsorgsfulle fosterforeldre. Thomas er stort sett fornøyd med tilværelsen i fosterhjemmet og har et normalt liv med venner, data og skole. Siss har imidlertid aldri kommet seg over tapet av foreldrene, og hun har tilbrakt store deler av oppveksten i psykiatrisk behandling fordi hun hører stemmer i hodet. Når boka begynner, har Siss’ merkelige oppførsel nådd nye høyder: Hun hevder at den avdøde faren snakker til henne, og da varer det ikke lenge før hun legges inn på sykehus. Etter hvert forstår imidlertid Thomas at søstera slett ikke er gal, men at hun kan høre andre menneskers tanker, og gradvis utvikles denne evnen også hos Thomas. En slik evne er det mange som ønsker å utnytte til alt annet enn gode formål, og Thomas må kjempe en febrilsk kamp for sitt eget og søsteras liv mot en usynlig og allestedsnærværende fiende. Den omfattende konspirasjonen avdekkes lag for lag, og Thomas begynner å sette spørsmålstegn ved alt han før har trodd på. Er den nye jenta i gata bare ei vanlig jente? Og er faren egentlig død?

Drama som roman
Thomas P. er Petter S. Rosenlunds første roman, men det er likevel ingen urutinert forfatter vi har med å gjøre. Rosenlund er en prisbelønnet dramatiker, og han har skrevet manus til flere populære tv-serier, blant annet Kodenavn Hunter og ungdomsserien Tiden før Tim. Rosenlunds bakgrunn som dramatiker og manusforfatter har satt sitt tydelige preg på romanen: Hovedpersonene og fortellingens sentrale konflikt blir etablert i løpet av noen få sider, viktige avsløringer og overraskende vendinger kommer på løpende bånd, og spenningen holdes ved like til siste kapittel. Fortellemåten ligger også tett opp til dramaets: Replikker og handlingsreferat dominerer, mens skildringer og tankereferat spiller en mindre viktig rolle. Og som den dramatikeren han er, fletter Rosenlund den nødvendige bakgrunnsinformasjonen inn i dialogene i stedet for å bruke fortellerstemmen til å presentere dette. En slik skrivemåte harmonerer bra med det vi vet om yngre leseres smak. Leserundersøkelser viser som regel at barn – og særlig gutter – foretrekker bøker med spennende handling, mye dialog og få avbrudd i form av skildringer og tankereferat. Når Thomas P. i tillegg tematiserer barns angst for å miste foreldrene og tilbyr de unge leserne en identifikasjonsfigur som er både smartere og modigere enn de voksne, bør ingen være overrasket hvis norske barn stemmer den fram som årets vinner av ARKs barnebokpris.

Er dette alt?
Det er imidlertid ikke så lett å forstå hvilken hensikt en slik utgivelse har, ut over det å styrke merkevaren Thomas P. og synliggjøre NRK Aktivum som forlag. Dette er unektelig en velskrevet roman, men den følger handlingen i tv-serien nesten scene for scene, og den er så mettet av handling og dialog at det er vanskelig å fri seg fra følelsen av at man sitter og leser et litt utbrodert tv-seriemanus. Og serien vil så godt som alle bokas lesere allerede ha sett. Det unge lesere vil få ut av denne boka, er nok først og fremst en påminnelse om hvor spennende tv-serien var. Og for noen er det kanskje tilstrekkelig.

Jonas Bakken