Uleveungen Sim. Forteljingar om Verda Utanfor
Boktittel: Ulveungen Sim. Forteljingar om Verda Utanfor
Forfatter: Stella East
Illustratør: Stella East
Forlag: SKALD
Årstall: 2006
Antall sider: 32
La ulven leve Det første helsides bilde i boken om ulveungen Sim viser ulvemoren Una
La ulven leve
Det første helsides bilde i boken om ulveungen Sim viser ulvemoren Una i helfigur. Ulven står med kroppen i profil mot venstre og med hodet vendt mot oss. Hun ser ut av bildet, rett på oss, tilskuerne. I venstre billedkant rammes ulven inn av en trestamme. Foran i billedkanten rammes hun inn av bregner. I bakgrunnen står oppmarsjert en rekke trestammer med løv. Stammene fortsetter ut mot høyre i billedflaten, men nå er de nakne. Alt løvet er borte. Trestammene er blitt til et jerngitter der kun stjernene skinner gjennom. Her er også bakken gold, i motsetning til den andre siden med vegetasjon der hvert blad og blomst er utpenslet ned til den minste detalj. Ulvepelsen er også malt så detaljert at man kan telle hårene i hver nyanserike pelsdott. Øynene til ulvemoren lyser mot tilskueren, blikket er våkent og oppmerksomt.
Nesten surrealistisk realisme
Stella East maler så realistisk at det nesten bikker over i det surrealistiske. På samme måten som Henry Rousseau (1844 – 1910) gjorde det. Den franske tollfunkskjonæren som malte jungel og ville dyr som ingen andre har gjort det verken før eller etter ham. Søndagsmaler og naivist ble han kalt fordi hans særegne detaljerte malerstil var så realistisk at det ble noe annet enn den virkeligheten han så gjerne ville fremstille i maleri. De overgrodde jungelbildene med eksotiske planter og ville dyr malte han etter besøk i botanisk hage og i dyrehagen, bruddstykker av inntrykk som når han satte det sammen ble til surrealistiske, drømmeaktige bilder fulle av historier.
Fint gjort
Stella East forteller også historier med bildene sine. Historier som understreker ulvens savn og lengsel. En vakker og trist historie, der ulvens blikk trekker oss inn i handlingen, både som lesere og som tilskuere – som om vi sto på utsiden av dyrehagens gitter, eller i utkanten av lysningen i skogen, og så inn. Det er fint gjort, og det tilfører denne forholdsvis enkle historien en poetisk dimensjon som løfter den fram.
Debut som billedbokforfatter
For første gang har illustratøren Stella East skrevet historien sin med ord også. Med dyrehagen som ramme forteller hun om ulveungen Sim som er født i fangenskap, men som lengter etter en verden utenfor. Det er ulvemoren Una som forteller Sim om den andre « verda utanfor» der ulvene lever og jakter i flokk i et landskap uten stengsler.
Brennende engasjement
Alt dette og mye mer om ulvens historie har Stella East skrevet. Om da menneskene levde i huler og noen ulver ble tamme hunder, om flokken og om partneren Hoka som ble skutt. Men spørsmålet om hvorfor menneskene holder ulver i fangenskap, det blir det opp til hver enkelt å svare på. Helt til slutt har East tatt med en faktadel om ulven i Norge og i verden. Gjennom historien om Sim og gjennom faktadelen skinner forfatterens brennende engasjement for å bevare en ulvebestand i frihet. Illustrasjonene balanserer historien mellom drøm og virkelighet.