Vi bare gjør det

Vi bare gjør det

Boktittel: Vi bare gjør det

Forfatter: Trond Brænne

Forlag: Cappelen Damm

Årstall: 2006

Antall sider: 173

Gi folket det folket vil ha Det høres ut som en god idé: Å rådføre

Gi folket det folket vil ha

Det høres ut som en god idé: Å rådføre seg med målgruppen og skrive en fortelling etter deres innspill. Trond Brænnes Vi bare gjør det skal ha blitt til på den måten. Klassene 7A og 7B på Marienlyst skole i Oslo har medvirket med ideer til boka, som er spesialskrevet for lesestimuleringskampanjen Bok til alle med startskudd på Verdens bokdag 24. april 2006. Kampanjen går ut på at alle 6. og 7. klassinger kan ta med boksjekken som de har fått på skolen, og veksle inn i en bok i sin lokale bokhandel. Blant årets utvalgte titler (se oversikten over bøkene og våre øvrige anmeldelser) er Brænnes bok blitt spesielt lettlest og handlingsmettet, og det var sikkert også meningen.

Handlekraftige ungdommer
Hva er det så sjuendeklassingene vil lese, i hvert fall hvis vi skal tro Brænne? Jo, de vil ha en spennende historie om handlekraftige ungdommer som tar sakene i sine egne hender og ikke lar seg hindre av smålige hensyn. De er ingen englebarn, de krysser gjerne grenser og bryte lover og regler, men de gjør det i full solidaritet med hverandre og helst i det godes tjeneste. Her handler det om fire norske ungdommer av edel valør, fire bestevenner, to jenter og to gutter, som – tilsynelatende bare for å finne på noe spennende – sniker seg på danskebåten som blindpassasjerer. Snart viser det seg at reisen deres til Danmark på langt nær er så enkel. Den er satt i scene av den ene av dem som trenger hjelp til å finne en forsvunnet far og bror. I Danmark blir de så viklet inn et ganske forvirrende og handlingsmettet eventyr hvor de står i det godes tjeneste mot skurker med stor S. Til slutt ender alt godt. Det gode seirer og blir belønnet. Skurkene blir tatt.

Tradisjonell og tidstypisk historie
Foruten å være lettlest er altså bokas fremste styrke at den er handlingsmettet og spennende. Barna er mysterieløsere av den tradisjonelle sorten, og de skriver seg rett inn i kjølvannet til Fem-bøkene, Hardy-guttene, Bobsey-barna osv. – alle disse barnebokdetektivene som ikke lar seg hindre av den begrensende voksenverdenen når det handler om å løse mysteriet og nå sitt edle mål. Ingredienser som forelskelse, menneskesmugling, vanskelige (ste)mødre og sviktende voksenkontakt gjør fortellingen tidstypisk.

Voksne og barn som medforfattere
At voksne hyrer barn som medforfattere ligger muligens i tiden, men om det borger for kvalitet er ikke åpenbart. Brænnes bok får meg til å tenke på en tittel som var valgt ut til Bok til alle i fjor (sammen med Trond Brænnes bok Mareritt i Casa Bianca. For fjorårets bøker: Se her). Også det usedvanlig fantasifulle eventyret i Zizou Corders Løvegutten er blitt til gjennom et samarbeid mellom Louisa Young og hennes datter Isabel Adomakoh Young. Men det er også når en sammenligner med Løvegutten at det blir tydelig hvor langt mindre utbytte forfatteren av Vi bare gjør det har hatt av sitt samarbeid med sjuendeklassingene. Mens Louisa og Isabel har lagt sine hoder, sin fantasi og sin skriveferdighet sammen til pseudonymet Zizou Corder og skrevet en engasjerende og vellykket fortelling som kombinerer det beste av utøylet fantasi og voksen tekstkontroll, har Brænne på en langt mer uforpliktende måte kunnet velge og vrake i innspill fra to skoleklasser, som ikke har kunnet protestere mot sluttproduktet. Kanskje er det blitt for mange kokker til at dette kunne bli noe som virkelig skilte seg ut? For om jeg setter karakteristikkene ”lettlest”, ”handlingsmettet” og ”spennende” på Vi bare gjør det, kan det ikke gjøre noe med at boka er ganske gjennomsnittlig, fort lest og trolig fort glemt. Persontegning, plott og tekstutforming blir rett og slett for platt, til tross for enkelte autentiske, ungdommelige detaljer.

Forhåndsutvalgt
”De fem bøkene elevene kan velge mellom i år er valgt ut etter en undersøkelse blant 700 elever på samme alder tidligere i år,” heter det på Bokhandlerforeningens hjemmeside om de utvalgte bøkene. Deretter er en fagkomité satt på jobben med å foreta det endelige utvalget. I år har de altså bestemt seg for å ”kjøpe” en tittel usett, kanskje nettopp ut fra ønsket om å gi de unge en slik bok som de vil ha. Det spørs om det eksperimentet har falt så heldig ut at det bør gjentas. Barnelitteraturen er så variert og holder et så høyt kvalitetsnivå at det ikke skulle være vanskelig å finne en lettlest, tidsaktuell, handlingsmettet og spennende tittel med større kvaliteter enn Vi bare gjør det.

Inger Østenstad