Tittel: Kokebok fra Kardemomme by
Tekst: Hulda Westberg Sparbo og Cappelen Damm, oppskrifter: Elin Vatnar Nilsen, tekstutdrag: Thorbjørn Egner
Fotograf: Elin Vatnar Nilsen, Qvisten animasjon
Forlag: Cappelen Damm
Antall sider: 104

Oppskrift på kommersiell suksess

Denne kokeboka gir en heftig bismak av … misunnelse.

Kokebok fra Kardemomme by er et offisielt lisensprodukt fra den nye filmen Folk og røvere i Kardemomme by som har premiere første juledag. Filmen er produsert av Qvisten animasjon, mens Cappelen Damm står bak boka. Målet med slike lisensprodukter er at filmen skal gi deg lyst til å kjøpe boka og boka skal gi deg lyst til å se filmen. Det føles nesten litt på siden å skulle vurdere hvordan den faktisk fungerer som kokebok. Ideen går ut på at hver innbygger i Kardemomme by liksom bidrar med sin egen oppskrift.

BY-kardemommeby_townentrance_sunset.jpg_LR

Krever samarbeid med voksen

Målgruppa til boka bør tilsvare målgruppa til filmen, dermed skal vi nok godt under 12 år. Kokebokforfattere for denne aldersgruppa står overfor et nesten umulig valg. Skal fremgangsmåten forklares skikkelig, blir teksten fort for omfattende. Holder man den kort og konsis, blir resultatet kryptisk. Konditor Elin Vatnar Nilsen og Cappelen Damm forlag har stort sett gått for det siste alternativet. De kjører på med «sikt inn alt det tørre», «visp kremfløten slapp», «dra eggeblandingen frem og tilbake», «følg anvisningen på pakken» og «legg lune bær på skivene».

Kokebok fra Kardemomme by_arme roevere_02Selv «stekes i 10-15 minutter» er problematisk for denne målgruppa. Hallo, 10 eller 15? Du trenger ikke være på autismespekteret for å bli matt av sånne valg. Den som øver på å følge en oppskrift, er sjelden klar for å bruke skjønn. Her er bruk av parenteser dypt undervurdert. Kanskje er boka ment mest for voksne – som ønsker hjelp til å lokke barn til innsats og fellesskap på kjøkkenet.

Instagram-pedagogikk

Fotografiene av de ulike rettene har konditoren tatt selv. De utmerker seg med høy kvalitet. Ikke bare er de vinklet litt mer fra siden enn ovenfra, altså i barneperspektiv. De er enda mer formfullendte enn dem hun bruker på sin egen bakeblogg, Krem.no. Visst er det både opplysende og fristende å se hvordan resultat er tenkt. Samtidig er du garantert at det du selv lager aldri vil kunne bli i nærheten av like fint. Hvor motiverende er det å stadig komme til kort – sånn i lengden?

Kokebok fra Kardemomme by_arme roevere_01Jeg har større sans for pedagogikken i Schakendas bakeskole av John Rørdam og nå avdøde Morten Schakenda (Aschehoug 2010). I dette absolutte høydepunktet for alle som vil bake med barn, garanterer fotograf Pål Rødahl at samtlige bakverk er lagd av de seks unge bakerekruttene. Målet blir innenfor rekkevidde – og opplevelsen av mestring desto større.

Men jeg vet godt at Instagram skjerper behovet vårt for å se vakre foto. Likevel er min hovedinnvending mot de pene bildene fra Nilsens kjøkken, at perfekt kokekunst kler innbyggerne i Kardemomme by skikkelig dårlig. Det virker søkt å la Kasper, Jesper og Jonatan inspirere glansbildevakre matretter. Men det går naturligvis an å godta at det kun er selve oppskriftene røverne bidrar med.

Vi som i større grad kunne tenke oss å være med på leken, går her glipp av en sjelden mulighet for kreativitet og moro med maten. Kokebok fra Kardemomme by strekker seg til «Arme røvere». Gøy kun for alle som vet hva arme riddere er. Morsommere blir det ikke.

Test logikken

Rettene er stort sett enkle og langt mer barnevennlige enn selve oppskriftstekstene. Sympatisk nok gir de innføring i et nokså variert basisrepertoar. Det er på ingen måte slik at Nilsen benytter anledningen til å markedsføre sin finesse. Gjennom havregrøt, granola og tomatsuppe styrer hun fint utenom eksklusive ingredienser. Samtidig er det nok chiliflakes, tomatpuré og buljong i den tomatsuppa til at den faktisk smaker godt.

Selv om innbyggerne i Kardemomme by altså bidrar med egne oppskrifter, mistenker jeg at noen av rettene ble bestemt før de fikk tildelt opphavspersoner. Prøv å pare disse karakterene med riktig matrett:

Tobias i tårnet                      Hamburgere
Røverne                                 Lasagne
Løven                                    Lunsjsalat
Politimester Bastian           Pinnebrød
Tante Sofie                           Pytt i panne
Pølsemakeren                      Solskinnsboller

(Rett svar: Tante Sofies lasagne, Løvens hamburger, Røverbrød på pinne, Tobias i tårnets solskinnsboller, Pølsemakerens pytt i panne og Politimester Bastians lunsjsalat.)

ROVERNE-LR

Selv om ikke alle koblinger virker like tro mot Thorbjørn Egners karakterer, ror korte introduksjoner fint i land hvorfor hver av dem har valgt å bidra med akkurat den retten: «Kamomilla er glad i alt som går fort og greit og ikke lager så mye oppvask. Hun tar det hun finner i kjøleskapet, visper det sammen og rydder mens omeletten setter seg i pannen.» Avsenderen bak disse tekstene er et «vi» som aldri blir presentert – åpenbart et «vi» som kjenner innbyggerne i Kardemomme by godt. (I virkeligheten er de forfattet i samarbeid mellom forlaget og forfatter Hulda Westberg Sparbo.) Nærheten til Egners univers styrkes dessuten av en håndfull godt utvalgte sitater fra originalboka.

POSTMANN-LR

Vidunderlig formidlingsmaskineri

Størst plass får bildene fra filmen. Stop motion-teknikken innebærer at fotoene er basert på faktiske modeller i virkelige kulisser. Her er det lagt ned langt større ressurser enn om bildene skulle være lagd for kokeboka alene. Det tredimensjonale uttrykket suger meg inn i byen. Ikke bare er det god reklame for filmen. Bildene kan til og med gi følelsen av at det å lage maten er som å delta i filmens univers.

Kokebok fra Kardemomme by_boller_02Konseptet er nøyaktig det samme som i Hakkebakkeskogens bakebok, sluppet parallelt med animasjonsfilmen «Dyrene i Hakkebakkeskogen» i jula 2016. Der er tekstene som introduserer hver enkelt oppskrift riktignok hakket friskere fordi de er lagt i munnen på bakermester Harepus. Men denne oppfølgeren leverer like varierte oppskrifter av samme vanskegrad. Førsteboka har så langt nådd et opplag på 29 000 eksemplarer.

Det er bare å gi seg misunnelsen i vold. Egentlig er en god kokebok like mye en oppskrift på lykke som på kryddermuffins. Lykkeforskerne kan nemlig fortelle at vi blir lykkelige av å mestre nye ting, få til noe sammen og av å glede andre. Bokmarkedets virkelighet er litt mer kompleks. Den som vil gi ut kokebok for barn og selge til litt mer enn salt i grøten, blir fort utkonkurrert om de ikke har Thorbjørn Egners etterkommere og en aktuell animasjonsfilm i ryggen.

 

 

Kokebok fra Kardemomme by_boller_01

 Skrevet av:

Kommentarer